ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΝΤΥΠΟ Ε1 Κύριο

Δημοσιοποιήθηκε το νέο έντυπο της εφορίας - Τα 12 σημεία που πρέπει να προσέξουν φέτος μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και εισοδηματίες

Σημαντικές αλλαγές που αφορούν τους εργαζόμενους που μεταναστεύσουν φορολογικά στην Ελλάδα, όσους κατέγραψαν ζημιές μέσα στο 2021 αλλά και όσους πληρώνουν ενοίκια για τους ίδιους ή τα παιδιά τους περιλαμβάνει το νέο έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

 

Το έντυπο αυτό αφορά πάνω από 8 εκατομμύρια φορολογούμενους – μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και εισοδηματίες - που θα κληθούν και φέτος να δηλώσουν στην εφορία τα εισοδήματα που εισέπραξαν μέσα στο 2021.

 

Η ΑΑΔΕ σκοπεύει να ανοίξει την εφαρμογή για τις φορολογικές δηλώσεις έως το τέλος του μήνα. Ο φόρος που θα προκύψει για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό είναι ότι θα πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία το Φεβρουάριο του 2023.Επίσης αναμένεται να διατηρηθεί η έκπτωση του 3% για τους υπόχρεους που θα επιλέξουν την εφάπαξ εξόφληση του φόρου.

 

Το νέο έντυπο το οποίο πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ έχει – σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό έντυπο – δώδεκα σημαντικές αλλαγές στους πίνακες και τους κωδικούς του. Ειδικότερα, στο έντυπο Ε1 εμφανίζονται οι εξής αλλαγές:

 

1) Στον ΠΙΝΑΚΑ 2 που φέρει τον τίτλο «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗΣ», προστέθηκε η παράγραφο 21 με το ερώτημα «Έχετε υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 5Γ του ΚΦΕ για εισόδημα από μισθωτή εργασία;». Δεξιά από το ερώτημα αυτό, υπάρχουν οι νέοι κωδικοί 043 και 044, τους οποίους πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι που απαντούν καταφατικά στο εν λόγω ερώτημα.

 

 

https://www.protothema.gr/economy/article/1221637/oles-oi-allages-sto-neo-edupo-e1-tis-forologikis-dilosis/