ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΥΣΟΡΥΧΕΙΑ

esa home logo    logo elot esalogo esa 70 xronia

 

Αλεξανδρούπολη, 27 Σεπτεμβρίου 2019 


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Θέμα : Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου κατά της επένδυσης των χρυσωρυχείων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης στέκεται αρνητικά απέναντι στην επένδυση για την εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού στην περιοχή μας.

Κατηγορηματικά δηλώνουμε ότι μία τέτοια επένδυση μέσω της δραστηριότητας της είναι αδύνατον να μην επιφέρει αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στον τόπο μας όπως ανατροπή της ισορροπίας του οικοσυστήματος, διαταραχή του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, μόλυνση εδαφών, παράκτιων περιοχών, απαξίωση της αγροτικής οικονομίας, τεράστιες λίμνες τοξικών αποβλήτων και χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα δηλητηριασμένα και μολυσμένα για χιλιάδες χρόνια.

Θεωρούμε ότι η εν λόγω επένδυση μέσω της περιβαλλοντικής καταστροφής που επιφέρει με την προσθήκη διαλύματος κυανίου για την ανάκτηση του χρυσού από το πέτρωμα αφήνει το δυσβάστακτο κόστος εξόρυξης στις τοπικές κοινωνίες με μορφή υποβάθμισης του περιβάλλοντος, ρύπανση, απώλεια των παραδοσιακών μέσων διαβίωσης καθώς και μακροπρόθεσμα οικονομικά προβλήματα και το κυριότερο την επιδείνωση της δημόσιας υγείας.

Για όλα τα παραπάνω ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης δηλώνει ότι στηρίζει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλεξανδρούπολης κατά της επένδυσης των χρυσωρυχείων (ΑΡΙΘ.ΑΠΟΦ : 486/ 2019 ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ'ΑΡΙΘ. 29/ 2019 ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ).

 

 

 

Με εκτίμηση

Η Πρόεδρος

Κουρμπανιάν Βίβιαν

 

Ο Γενικός Γραμματέας

Κουρτίδης Γεώργιος


λεωφόρος
 δημοκρατίας 307 - 68132, αλεξανδρούπολη  307, leoforos democratias av – 68132, alexandroupolis greece

t: +30 2551028880 m: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   www.esa.com.gr - www.axdopenmall.gr