ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΣΑ ΚΑΙ ΟΕΕΘ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ '' Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΘΕΛΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ''

Ο Πρόεδρος του ΕΣΑ και της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης κ. Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ τίμησε με την παρουσία του την ενημερωτική ημερίδα " Η ψυχική υγεία θέλει δουλειά " που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας .
Ο κ. Χατζημιχαήλ, αφού εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στους διοργανωτές επισημαίνοντας τον εξωστρεφή χαρακτήρα της εκδήλωσης, εκφώνησε τον παρακάτω λόγο : 
" Βλέποντας τους εισηγητές της ημερίδας και όντας βέβαιος (τόσο εγώ όσο & οι συνεργάτες μου) για την άρτια προσέγγιση και παρουσίαση της παραμέτρου της ψυχικής υγείας στην εργασία, αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε στους επιστήμονες και ειδήμονες του θέματος τους τρόπους προσέγγισης οργανισμών και επιχειρήσεων με σκοπό την χρηματοδότηση από τις τελευταίες σχετικών δράσεων.

Και το λέω τούτο διότι απαιτείται περεταίρω ευαισθητοποίηση τόσο σε επίπεδο συνόλου κοινωνίας, όσο και σε επίπεδο οργανισμών όπως αυτούς που εκπροσωπώ, για ένα θέμα επιτρέψτε μου την έκφραση «αόρατο», αν μη τι άλλο με περισσότερο ποιοτικά χαρακτηριστικά (κυρίως όσον αφορά τα θετικά … δηλ πόσο καλά ψυχικά είναι κάποιος) καθώς, σε αντίθεση με τα οικονομικά αποτελέσματα μίας επιχείρησης ή τα στατιστικά αποτελέσματα ενός οργανισμού που είναι απτά και σε πραγματικό χρόνο μετρήσιμα. Μην με παρεξηγήσετε, προφανώς υφίστανται μετρήσεις και μεθοδολογίες, αλλά τούτες πάντα έχουν έντονο το στοιχείο της υποκειμενικότητας

Τώρα .. παρόλο που οι Οργανισμοί Συλλογικής Εκπροσώπησης είναι τόσο από την φύση τους αλλά και εκ του νόμου μη κερδοσκοπικοί με σκοπό την προάσπιση συμφερόντων μεγάλων τμημάτων του κοινωνικού συνόλου με κοινά επαγγελματικά χαρακτηριστικά, είναι κοινός τόπος ότι ενδιαφέρονται σφόδρα για τον βαθμό αποδοχής τους από το σύνολο της κοινωνίας και όχι μόνο από τις οντότητες μέλη τους, ώστε να επιτύγχάνουν «γενική» ή «κοινωνική» ισχυροποίηση, αναγκαία για τις σχέσεις τους με άλλους φορείς.

Έτσι λοιπόν, «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι η ευθύνη των επιχειρήσεων (και των οργανισμών προσθέτουμε εμείς) για τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία.»
(Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2001)

Οι τρόποι με τους οποίους γίνεται πράξη η ΕΚΕ είναι αρχικά μέσω της Προώθησης Σκοπού, όπου ο οργανισμός προσφέρει άμεσα χρήματα, προϊόντα και υπηρεσίες για κάποιο κοινωνικό σκοπό και την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από αυτό.

Έπειτα μέσω του Marketing Σκοπού, συνδέοντας τις πωλήσεις μίας συγκεκριμένης υπηρεσίας ή δράσης με ένα ποσοστό από τα έσοδα του, το οποίο προσφέρεται σε συγκεκριμένο σκοπό που έχει εξ αρχής γίνει ευρέως γνωστός

και μέσω του Κοινωνικού Marketing όπου επιδιώκει την αλλαγή της συμπεριφοράς του κοινού όσον αφορά κάποιο κοινωνικό θέμα. Είθιστε μάλιστα τελευταία να υπάρχει συνεργασία δύο ή περισσοτέρων φορέων με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά ώστε να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη διείσδυση σε πιθανά αδιάφορα κοινωνικά τμήματα (πχ ΕΣΑ με Χαμόγελο του Παιδιού, ΕΣΕΕ με Εκκλησία της Ελλάδος κλπ)

Υπάρχουν πολλοί ορισμοί, ερμηνείες και αναγνώσεις για τις πολιτικές ΕΚΕ καθώς και πολέμιοι του καπιταλιστικού συστήματος και των επιχειρήσεων που θεωρούν αυτές τις πολιτικές υποκριτικές.
Εμείς μένουμε στην ουσία, την αποτελεσματικότητα και την απήχηση - απόδοση αυτών των πολιτικών.

Ανεξάρτητα από τη διαφορετικότητα των ορισμών υπάρχουν ορισμένα σημεία για τα οποία υπάρχει συναίνεση:

- Ο εθελοντικός χαρακτήρας της ΕΚΕ, δηλαδή όλες οι δράσεις που οι εταιρείες εφαρμόζουν πέρα από όσα προβλέπει η νομοθεσία. 
- Η στενή σχέση με την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης.
- Η στρατηγική επιλογή του οργανισμού, της επιχείρησης. 
- Η επένδυση στην αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη
- Η δημιουργία προστιθέμενης κοινωνικής αξίας μέσω της ΕΚΕ.

Αυτό λοιπόν που σας περιέγραψα σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι ο τρόπος επίτευξης συνεργιών κοιν. φορέων ή επιχειρήσεων με επιστημονικούς φορείς σε κοινό τόπο και με κοινό αντικείμενο, με διαφορετική όμως αφετηρία και στόχευση των μερών.

Στην γλώσσα της πολιτικής και των επιχειρήσεων το αποκαλούμε σχέση win – win.
Εδώ βέβαια θα προσθέσουμε και ένα τρίτο win, καθώς κερδισμένη θα βγει σίγουρα η κοινωνία! "

 

 

 

CHATZIMIXAHL 10 10 2017FOTO1 OMILIA 10 10 2017FOTO2 OMILA 10 10 2017